Thursday, February 16, 2012

h.o.l.i.d.a.y : Singapore - Sentosa Island - Marina Bay Sands - Clarke Quay [ Day 2 - Last Day]

Gerek Sehh!!

Seyess.. kaki aku sakit giler kowt.. tak pernah aku injured dalam travelling sebelum ini.. adehh~

hari ini adalah hari terakhir aku di Kota Singapura sebelum bertolak ke tanah air ku.. tiket balik tak beli pon lagik.. gamble jek laa nanti.. banyak bas balik Malaysia kowt.. entah~ [ yakin giler aku.. dalam hati cuak ]..

Bangun jek pagi aku da bersiap sedia untuk ke lokasi terakhir yang perlu di terjah.. sakit-sakit sendi kaki aku tahankan jek.. janji aku dapat completed kan jugak trip ini..

Naik MRT dari Station China Town - Clarke Quay [ SD 1.20 ].. aktiviti disini kami mahu round-round Sungai Singapore [ Singapore River ] menaiki boat..

Ader macam-macam gak jenis boat yang boleh di pilih.. kami pilih Hippo Cruise [ SD 15.00 ] untuk perjalan merentasi Sungai Singapore..

yang ini bukan boat kami.

kemain lagik aku berebut tempat.. nak duduk kerusi depan.. sebab senang untuk shoot picca.. hehe..

bergerak sekarang!!..

Elgin Bridge

Cavenagh Bridge


 maaf anda sedang melihat kanak-kanak berbogel.. sila tutup mata..


Singa Merlion memuntahkan air..

Esplanade Theaters 
 Marina Bay Sand

Pulang semula ke jetty.. aku tertarik dengan bangunan ini.. berdekatan dengan jetty.. tingkap colorful.. bangunan apakah ini ? museum?.. aku pun tak tahu.. shoot picca dari jauh jek.. malas nak pergi ke sana.. sakit kaki kowt.. huhu~


 Perut pun da lapar.. tapi tu la makanan melayu memang agak susah jugak la nak mencari di sini. Kami bergerak ke lokasi seterusnya ke Bugis Street.. Maklumat dari kawan aku di Bugis Street ada banyak gerai makanan melayu dan jugak terminal bas yang boleh pergi ker Larkin Johor..

 "terminal bas bersebelahan dengan gereja.." itu yang kawan aku pesan..

 Naik MRT dari Station Clarke Quay - Bugis Street [ SD 1.20 ]..

Shooping skit cari sourvenior untuk kawan-kawan..

 tangga colorful ini pun buat aku tertarik.. naper la aku suker yang color-color ekk?... pelik tull.. tangga nie nampak cool..
aku raser separuh Bugis Street tak jumper gak gerai makan melayu pun.. adakah aku da kene kencing ngan kawan aku sendiri? atau memang aku di tempat yang salah.. semua pelusuk aku redah.. dah la kaki aku sakit..

Akhirnya aku bertemu dengan akak cleaner melayu singapore nie.. cer tanyer la kat dier makan melayu.. dier tunjuk kan kat satu bangunan nie [ aku lupa la pulak nama ] ader food court makanan melayu.. terus la kami terjah.. perut lapar kowtt..

Selesai masalah makanan timbul pulak masalah camner nak balik.. terminal bas pun kami tak nampak.. riki-riki dan tanya kat semua orang.. penyudahnya agak jauh jugak la menapak.. bertambah-tambah sakit kaki aku.. seyes balik malaysia nak kene cari tukang urut kaki.. sakit giler kowt..

Lupa nama terminal bas.. betul-betul bersebelahan dengan gereja.. naik bas untuk keluar Singapore [ SD2.40 ] .. bas akan bergerak ke Imigeresen Singapore.. sampai disini cambiasa naik atas mintak cop mohor paspport.. tapi ingat kene simpan betul-betul tiket bas.. sebab nanti kene naik bas yang sama.. kalu bas tak sama pon tak kesah janji bas sama company.. tunjuk tiket kat abang driver.. kalu tiket hilang alamatnya kene beli balik la kat abang driver.. huhu..

Selesai pulak kat Imigeresen Malaysia.. bas akan bergerak terus ke Terminal Bas Larkin.. cari bas balik ke Shah Alam.. cambiasa lupa nama bas harga dalam RM32.00 camtu.. bergerak dari pukul 2 petang sampai lebih kurang 9.00 malam..

Selesai trip aku di Kota Singa.. Insyallah kalu ader peluang.. memang aku akan ripit lagik.. tapi pergi Universal Studio Singapore jek la.. yang lain malas laa.. sakit kaki gi Singapore nie.. hehhee

weeeee~


Nota Kaki : trip seterusnya.. jelajah Thailand..

1 comment:

Kenny said...

Cantiknya foto2 u ambik di Singapore! Ln kali, kena balut kaki kalo nak makan angin dan berjalan kaki. Aku sering sakit kaki kalo hanye pakai slipar. Lihat ni!