Monday, October 31, 2011

h.o.l.i.d.a.y : Medan - Parapat - Berastagi, Indonesia [Day 3]


Horas!!

Semalaman aku tidor-tidor AYAM.. seyes tak NYENYAK langsung.. tak dapat nak mimpi-mimpi BESH..  memang DEMM laa!!.. belum sempat alarm hendphone nak buat bising aku dah tersedar dulu.. jam lebih kurang pukul 5.30am.. terus kejutkan member bangun tidor.. untuk bergegas pergi shoot picca sunrise di Lake Toba..  


Pagi yang AMAN.. sangat TENANG kepala hotak aku.. lepak-lepak kejap layan Lake Toba versi sunrise..  sementara menunggu jam 8.00am.. pihak Hotel dah janji nak sediakan breakfast untuk kami.. =)  

 Menu untuk sarapan pagi cam biasa Nasi Goreng Lake Toba.. hahaa.. roti dan biskut dari Malaysia lak di jadikan sebagai ulam.. kombinasi makanan yang buley terhasilnya TENAGA untuk menepoh perjalanan ke Berastagi nanti.. =) 


Kenyang perut suka hati.. perut buncit nampak seksi.. haha.. selesai sesi membuncitkan perut dengan jayanya.. kami pun pulang ke bilik.. bersiap untuk mandi + packing.. untuk menuju ke destinasi seterusnya Berastagi.. Misi ini kami terpaksa mengunakan perkhidmatan Teksi.. actually kalu di ikut kan poket memang kami nak saving nak naik bas jek.. tetapi menurut sumber-sumber maklumat bas hanya akan ke Medan dahulu.. di sana nanti baru boleh cari transport ke Berastagi.. agak leceh la pulak kan.. kepala dok bayangkan balik perjalanan 6 jam ke Medan.. adehh~.. dengan itu.. keputusan telah di buat mengikut undian majaroti.. kami booked Teksi.. kos Rp100,000 seorang.. Teksi tu kata 4 jam boley sampai ke Berastagi.. jimat masa.. lagipun duit masih banyak lagik kan kan.. hahaha..

Waktu yang telah dijanjikan sudah tiba.. jam 9.30am kami daa terpacak depan lobby Hotel.. check out Hotel CREEPY.. tunggu En.Supir datang pick up kami..

ini Angkut bukan Teksi.. =)

Dalam beberapa minit.. En.Supir pun muncul.. bawa kami ke kedai Teksi En.Supir.. nak pick up 4 orang passenger lagik.. omputih lak tew.. nak penuh kan Teksi katernyer.. Teksi muat untuk 6 + 1 Supir.. huhu..

sempurnaa~ kau memang sempurnaa~ [Lagu Sempurna].. sedang aku syiok karok dalam hati.. layan radio Teksi.. tertiber Teksi berhenti mengejut.. tayar belakang bahagian tempat yang aku duduk tu pancit laa pulak kan.. dan-dan jek pancit kan.. nampak sangat tayar pun nak nganjing aku.. gemok sangat ker aku??.. ciss.. agak NAKAL punya tayar..

Sementara menunggu En.Supir dok putar-putar Jet.. kami yang dok kat luar berkenalan lah satu sama lain dengan geng-geng omputih nie.. aku speaking london Der.. haha.. sorang nie couple dari France.. sorang lagik couple dari Czech .. CANTIK laa.. memang sebijik cam Amazing Race.. 3 team terakhir berentap.. dari France, Czech dan kami Malaysia.. go Malaysia go!!.. hahaa =P


Akhirnya drama tukar tayar pun berhasil dengan kejayaan.. rehat laa sekejap En.Supir.. keletihan sangat kowt.. aku pun sajer la dok dekat-dekat sebelah Supir.. nak tanyer pasal Waterfall Sipiso-Piso..
En. Supir : "mau pergi ker sana?"..
Kami  : " mauuuu~~"..
Supir minta kami tanyakan dahulu pada geng-geng omputih..
"dorang pun mauuuu~~ pak!!"..
haha.. apa lagik.. Teksi pun dah OK.. mula BERGERAK SEGERA!!..
[ uikss.. aku dapat rasakan yang En.Supir setuju nak bawak kami semua kesana tanpa extra payment sebab nak jaga hati kami kowt.. yela nak tutup malu kes drama tayar pancit tadik.. yer tak??.. ]

Sebelum ke Waterfall Sipiso-Piso.. En.Supir ajak singgah dulu ke Makam Raja Purba.. kos nak masuk kene bayar Rp2000.. joom layan..


Rumah Raja Purba

Lepas itu baru buley gerak ke Waterfall Sipiso-Piso.. masuk bayar Rp5000..
COOL Der.. =)


turun tangga punya la SYIOK.. bila naik balik PANCIT la pulak.. adehh~

Lake Toba masih lagik kelihatan di sini.. =)

Selesai lepaking sekejap sambil-sambil menghiru udara segar.. kami teruskan perjalanan semula.. dari Waterfall Sipiso-Piso ke Berastagi dalam sejam lebih kowt.. bergantung kepada kreativiti pemanduan En.Supir.. En.Supir kami seorang pemandu yang berhemah.. pasal dah kene sound awal-awal dengan minah salleh.. haha.. PADAN MUKER!!.. takut terjadi drama pancit tayar part 2 lah tu.. hehe =)

Alhamdullilah.. sampai juga ke Berastagi.. kami pun belum decide nak stay Hotel mana.. kami main follow jek Hotel pilihan couple omputih Czech tu.. dorang dah study budget Hotel di sini.. En.Supir pun bawa ke Wisma Simbayak Guest House.. kos bilik standard Rp100,000 jek.. nampak CUN, MURAH cuma takde breakfast..  takpe yang penting tidak se-CREEPY Hotel masa di Lake Toba [Parapat]..



Cambiasa lepas check in bilik.. letak beg besar.. ambik Map Pekan Berastagi kat kaunter Hotel.. berjalan kaki ke Bajak Buah.. sampai sana baru boleh buat pilihan untuk ke Gundaling Hill..  nak jalan kaki ker, naik kuda ker, naik motor ker, naik becak ker [ehh.. ader ke becak..] atau naik angkut.. kami?? kami naik angkut laa.. pilihan yang sangat bijak.. kos Rp3000 sudey..

Di Gundaling Hill ni buley tengok-tengok view Sibayak Hill dan Sinabung Hill.. 2 gunung berapi yang popular dekat sini.. plan awal nya nak mendaki gunung berapi tu.. tapi macam kesuntukan masa jekk.. esok dah nak balik Kota Medan.. mybe nextime kowt.. huhu.. frust~ =(



Sibayak Hill
Sinabung Hill


Sekejap jek kat Gundaling Hill.. sebab dah petang.. kang gelap tak nampak jalan lak.. turun balik ke Bajak Buah shooping la skit.. bukan shooping buah.. shooping fridge magnet Berastagi punya pulak.. untuk koleksi peribadi.. =)
Dah HAPPY-HAPPY kan diri.. perut pun mau HAPPY-HAPPY jugak.. makan malam kami pula di Kedai Makan Ummi.. konfem tak was-was.. sebab taukey yang jual fridge magnet cakap kedai makan ini memang Muslim.. jadik time untuk sogokkan perut!!..

Entah tertiber aku mengidam nak makan Bakso.. tapi kat tak jual la pulak kat sini.. then kami pun oder jek la Soto.. layan jugak.. SEDAP!!.. PEDAS!!.. BESH!!.. kos lebih kurang Rp20000 camtu..
Tiada aktivi malam.. takde bende nak buat pun.. lepas sesi makan malam kami lepak sekejap dengan owner Wisma Simbayak Guest House.. peramah sungguh akak owner ini.. macam-macam kiteorang borakkan.. kalu korang nak tahu kat Hotel ini ramai anak-anak Batak datang untuk tuition bahasa inggeris.. akak owner yang mengajar.. dia cakap dier mau tolong anak-anak tempatan.. supaya mereka dapat berpeluang bekerja bila pandai  bahasa inggeris.. wahh~ sangat murni niat akak owner.. go akak owner go!!.. kami sentiasa sokong 100%!!..

  Badan-badan sudey letih.. balik bilik untuk beradu.. selamat malam Berastagi.. =)


Hasil Pemerhatian :
  • Kaum Batak Karo agak lawa-lawa jugak kan..
  • Dari Lake Toba sampai ke Berastagi.. aku perhatikan depan rumah  mesti ader kepala kerbau dan ukiran kayu berbentuk cicak.. apa makna nyer ekk?.. entah.. haha

weeee~

nota kaki : pulang ke Kota Medan.. teehee~

4 comments:

kemang~ said...

beb ade gambo lu mcm gambo nz.. mcm la..haha..cume xde snowcapped mountain jer.. hihihi

kemang~ said...

beb lu x amek contact ke ngan mat n minah saleh tu? kalo gua, gua amek.. nanti buleh tumpang tido free kalo tido sane..haha

Fairuzzaki said...

hahaa.. yekerr.. gambo NZ co0ming s0onn k0wt.. haha..

xder la Der.. xterpikir la pulak kann.. adehh~

Najwa Jamil said...

ur blog sgt membantu.. keep up the good work.. masa di parapat booking hotel melalui agoda ke? kalau walk in ok x?